Fitventura

INTRODUCERE

Salutare 👋 !
Numele meu este George si in aceasta serie de articole va voi prezenta informatiile si principiile de baza despre cum sa slabim intr-un mod sustenabil, fara diete restrictive, fara sa mancam dupa un plan alimentar, fara sa demonizam anumite alimente sau grupe alimentare si fara sa ne bazam pe preconceptii si mituri din lumea fitness-ului si nutritiei. Voi incerca sa va prezint informatiile intr-un mod cat mai concis, dar bine argumentat, astfel incat sa nu existe neclaritati sau loc de interpretare. Insa, nu ezitati sa lasati intrebarile sau mesajele voastre in zona de comentarii daca aveti nedumeriri sau daca considerati ca anumite informatii nu sunt clare sau corecte.

CUM SLABIM SI CUM NE INGRASAM ?

Primul lucru pe care ar trebui sa il intelegem inainte de a incepe o perioada de slabire este de ce ne-am ingrasat in primul rand si ce trebuie sa se intample ca sa slabim.
Simt ca este nevoie sa clarificam acest lucru de la bun inceput deoarece inca exista foarte multi oameni care au impresia ca ne ingrasam daca mancam paine, daca adaugam o lingurita de zahar la cafea sau daca mancam cartofi si paste. Din fericire, acest lucru nu este adevarat si voi explica imediat de ce spun asta. Din nefericire, vei auzi chiar unii nutritionisti sau antrenori oferind astfel de informatii eronate sau incomplete. Si aici vreau sa te rog sa fii o persoana deschisa la minte si sa realizezi ca daca tu deja credeai aceste lucruri, probabil vei avea o reticenta fata de informatiile pe care ti le voi oferi eu, deoarece iti vor contrazice ceea ce tu credeai deja. Insa la final iti garantez ca te vei simti o persoana mai educata din acest punct de vedere.

Asadar, de ce ne ingrasam si de ce slabim ?

Pai totul tine de BALANTA ENERGETICA a corpului. Ca sa simplific explicatia, totul se rezuma la ce se intampla cu ENERGIA in corpul nostru. Practic, atunci cand mancam, organismul nostru asimileaza nutrientii din alimentele consumate (proteine, grasimi, carbohidrati, alcool) care ne ofera o cantitate de energie (aici ne vom rezuma doar la cei 4 macronutrienti deoarece micronutrientii, adica vitaminele, mineralele, fitonutrientii, zoonutrientii, miconutrientii nu vin cu un aport caloric).

Atunci cand vorbim despre alimentatie sau despre consumul energetic al corpului noi vom masura energia in CALORII. Astfel:

  • Proteinele ofera circa 4Kcal/gram
  • Carbohidratii ofera circal 4Kcal/gram
  • Grasimile ofera circa 9Kcal/gram
  • Alcoolul ofera circa 7Kcal/gram

Pentru a simplifica explicatia vreau va ganditi ca grasimea este modul in care corpul nostru stocheaza energia ce vine din alimentatie.

Shopping Cart